Saturday, September 4, 2010

Perancangan Allah xprnah gagal...

"subhanAllah kak... comel nye budak tu.." sapa aku terlihat seorng adik kecil yang diam tanpa kata..

aku berpaling lagi untuk melihat wajah adik kecil td yang kelihatan murung. adik yang ku rasakan umurnya muda 14 thn dari ku..sewaktu itu, aku sedang bergelak ketawa bersama senior yang kelihatan sungguh ceria sambil berposing sakan mengambil gambar di dalam train .. perhatian ku beralih seketika melihat adik kecil tadi bersemangat menyuap dan makin menyuap roti ditangan nya.. lapar rupanya.. patut murung je.. seingat ku, ma ade membekalkan coklat buatan kakak untuk aku bawa pulang ke kampus..

"adik, baca doa makan x sayang???" sapa ku menyebabkan adik itu tersedak.. gelagatnya cukup2 membuat kan kami tertawa riang.. tanpa menunggu jawapan, aku lekas-lekas membuka beg ditangan ku untuk mencari bekal coklat tadi.. jumpa pun.. aku menunjukan coklat di tangan ku dengan penuh keriangan.. tidak ku sedar, langkah adik itu semakin dekat dengan ku..

"aik!! adik nk apa?" "kakak, coklat apa tuh?" aku dan rakan ku tersenyum melihatnya... lalu aku menjanjikan yang aku akan memberikan coklat itu jika dia berjaya menyelesaikan membaca huruf abjad..(a,b,c....Z) huruf hihaiah( أ,ب,ت...) seterusnya doa makan..

ya Allah, anak kecil itu dikurniakan akal yang pintar.. adik itu membaca dengan paantas namun, wajah nya kelihatan terliur bangat.. hihi... kesian pula aku lihat adik ini... walau ape pun... akhirnya, dia berjaya meletakkan coklat itu di bibirnya...

sedar tidak sedar sudah hampir separuh perjalanan kami untuk tiba ke destinasi...
aku mula bersuara untuk mendekati ibu dan bapak si kecil itu... rancak kami berbual..
laungan azan kedengaran... sahabat ku berbuka puasa dengan coklat yang ku bawa...
"sedapnya dayah..."hihi.. lebar besar konon nya aku yang buat... walaupun hakikatnya bukan aku yang buat.. :)..
rancak perbualan ku dengan keluarga itu, akhirnya mereka tertarik untuk bertukar no. telefon..

"stesen rasa" speaker ktm menandakan keluarga itu sudah sampai ke destinasi.." no. dayah berapa?" "makcik, cepat... da smpi!" "019517..." alamak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
train terlepas.... ya Allah, perasaan bersalah mula menghantui, aku mula kan langkah menghampiri mereka memohon maaf.." mintak maaf sangat makcik..pakcik.. maafkan saya.." mereka kelihatan tersenyum lalu berkata" kenal adik lebih bermakna dari sampi awal kat rumah" akhirnyya tiba destinasi ku.. ku tersenyum sipu menyalam mereka lalu melangkah keluar dari train.... :)

kisah ini bukan rekaan tau

No comments:

Post a Comment